Skincare tag 2020

skincare tag

Sobota zvečer, ravno pravi čas, da se lotim in spišem skincare tag, v katerem me je označila naša zdravnica Ana. Kakšne posebne reklame ji verjetno ne rabim delat, ker sem prepričana, da verjetno praktično vsi, ki berete mene, berete tudi njo – ampak za vsak primer naj le omenim, da jo na Instagramu najdeš pod @antiageanasan.

Skratka Ana me je postavila pred kar resno in zahtevno nalogo, jaz sem se potrudila, pobrskala po omarah in imam pred sabo nabor izdelkov, o katerih bi v različnih kontekstih želela govoriti.

TOP CENOVNO UGODNA ZNAMKA

skincare tag

Tale kategorija je zame kar zahtevna, ker rada preizkušam nove cenovno ugodne znamke, predvsem zato, ker vedno iščem dobre “nadomestke” za dražje izdelke. Sicer se ta iskanja ne obnesejo vedno najboljše in moj obraz plača ceno, ampak v tem primeru se moram odločiti za The Ordinary. O TO sem na svojem blogu in Instagramu že ogromno govorila, preizkusila sem gotovo že tam okrog 15 različnih izdelkov. Nekako bi rekla, da je to zame znamka, pri kateri drži “dobro razmerje med ceno in kakovostjo”, vsaj pri večini izdelkov. Logika je približno enaka, kot pri trgovinskih znamkah:  vzameš dobre sestavine, zapakiraš jih v enostavno in razumno embalažo, jim postaviš razumno ceno in izdelki se bodo prodali sami.

Eni izdelki so bili za mojo kožo povsem neučinkoviti, recimo hialuronska in azelaična kislina, eni povsem brezvezni, medtem ko so nekateri zelo dobro učinkovali  – celo enako dobro ali celo boljše kot nekajkrat dražji ekvivalenti. Deloma je The Ordinary seveda nahajpan, ampak jaz imam bolj kot ne pozitivne izkušnje. 

Častna omemba gre niacinamidu, salicilni kislini, čistilcu s skvalanom in pa 23 % suspenziji vitamin C. Med tistimi “brezveznimi” pa so vsaj za mojo kožo kofein, azelaična, njihovi primerji in sončne Kreme.

TOP DRAŽJA ZNAMKA

skincare tag 1

Ufff. Tole je zame pravzaprav najtežje vprašanje od vseh, ker res težko izberem samo eno.  Pravzaprav kar težko verjamem, da bo katera koli od nas, ki bomo delale ta tag, izbrala samo eno znamko. Lahko pa omenim nekaj znamk, h katerim se znova in znova vračam, čeprav pri njih preizkušam različne izdelke. Tudi to, kaj je dražje, je za vsakogar relativno. Moja mama na primer ne trzne, ko kupi nočno kremo za sto evrov, jaz pa si za ta isti denar lahko omislim 4 izdelke, pa vsi štirje so verjetno boljši, kot njena priljubljena nočna krema… ampak to je že druga zgodba.

Skratka, iz kopalnice sem nabrala nekaj izdelkov, ki me res navdušujejo in za katere sem odštela nekaj več denarja oziroma, če so mi bili poslani, stanejo nekaj več denarja in prihajajo od znamk, h katerim se vračam oziroma bi se ponovno vrnila.

skincare tag Add Actives Tetraforce 1

Zakaj tako kompliciram z dikcijo? Predvsem zaradi prvega izmed izdelkov, zdaj že kultnega Add Actives Tetraforca. Gre za zaenkrat edini izdelek te znamke, čeprav Saška vztrajno namiguje, da se zna zgoditi še kaj, jaz upam, da čim prej! O Tetraforcu je bilo povedanega že toliko, da lahko samo ponovim že povedano, kar se mi ne zdi smiselno. Lahko pa povem, da sem Tetraforce bogato uporabljala tudi pri sinovih, ko sta decembra dobila norice in sem pri Marku opazila dve, pri Nikotu pa tri pikice na obrazu, ki so bile od globokih noric. O nobeni teh luknjic ni več ne duha, ne sluha in za to vsekakor pripisujem zasluge Tetraforcu. In zdaj že nakladam, tako da bom nehala, ker si Tetraforce zasluži čisto svojo oceno (o njem pa še nekaj pišem tudi v nadaljevanju), ampak Add Actives je definitivno ena tistih resnično, resnično dobrih znamk, vrednih svojega denarja.

Skincare tag Dermalogica

Še ena znamka, ki me navdušuje, je Dermalogica. Dermalogica je ena tistih no-nonsense znamk, pri katerih je treba bolj malo razmišljati, kar je zame, ki nisem ravno skincare junkie, čisto primerno. Vsi njihovi izdelki so brez parfumov, brez mineralnih olj, brez barvil, brez slabih alkoholov – skratka, karkoli vržeš v košarico, je vsaj na tem nivoju OK. Imajo širok nabor izdelkov, od mask do serumov, od čistilcev do krem. Če bi morala izbrati do konca življenja samo eno znamko izdelkov, je velika verjetnost, da bi izbrala prav to. Čistilec na fotografiji je super, eden tistih izdelkov, ki dobro očistijo, vendar so do kože še vedno nežni in z nje ne poberejo do zadnje molekule olja, zaradi česar je po kakšnih čistilcih koža takšna, da kar škripa. Ta gel je definitivno eden mojih zaveznikov pri ohranjanju zdrave bariere.

skincare tag Afrodita Professional

Še zadnja znamka, ki bi jo tu na hitro omenila, je Afrodita Professional. Zdaj, ko so nekoliko razširili dostopnost Professional linij, jih tudi raje priporočam. Izdelki imajo dobre formulacije, so nežni do kože in dobro opravijo svojo nalogo. Kaj več morda kdaj v kakšni ločeni oceni, če vas zanima, ker danes sem definitivno predolga, pa smo šele pri drugem vprašanju.

NAJMANJ PRILJUBLJENA ZNAMKA

Skorajda ni znamke, pri kateri ne najdem vsaj kakšnega izdelka, ki mi ustreza. V sobi in v kopalnici sem prekopala vse police, pa nisem našla nobenega primera, da bi lahko rekla – ah, od tele znamke je pa res vse zanič. Je pa ena znamka, ki je res zelo, zelo blizu temu, in to je Garnier, če govorimo samo o negi kože. Pri Garnier sem preizkusila marsikaj – dve micelni vodici, tonik, odstranjevalec ličil, dnevno kremo, sheet maske, skratka, kar obsežen nabor izdelkov. Pa ni bilo niti ene stvari izmed vseh naštetih, za katero bi lahko rekla, da je bila dobra, oziroma še več, večina je bila podpovprečnih oziroma naravnost obupnih.

So tudi druge znamke, ki so me že razočarale, seveda – pravzaprav bi verjetno težje našla znamko, pri kateri me nikoli ni razočaral prav noben izdelek, ampak ja… če moram izbrati eno, potem je to recimo Garnier.

DIŠAVE V NEGOVALNI KOZMETIKI

Skincare tag The Body Shop Drops of Youth

Ufff, tule imam pa verjetno nepriljubljeno opinion, ker ne bom z vsemi štirimi udrihala čez parfume oziroma sintetične dišave. Pač… seveda jaz tudi raje vidim, da pride vonj v izdelku od naravnih sestavin, recimo od eteričnih olj, ampak vonj ni tisti ključni faktor, zaradi katerega izdelek bom kupila oziroma ni ključni faktor, zaradi katerega izdelka ne bom kupila. Še najmanj me dišave me motijo v kremicah, ki pa jih itak uporabljam precej redko, saj ponavadi nego zaključujem z olji.

Torej… jaz dišavam res ne rečem ne, se pa umetnih dišav izognem, v kolikor obstaja kakšna enako dobra ali boljša alternativa.

ALKOHOL V NEGOVALNI KOZMETIKI

skincare tag The Body Shop piling

Tu je seveda treba ločiti dobre in slabe alkohole, priznam, da sem sama rabila kar nekaj časa, da sem se tega naučila in sem se nehala zgražati vsakič, ko kje v INCIju vidim napisano alcohol. Glavni krivci med alkoholi so etilni alkohol ozirom etanol, alkohol denat oziroma SD (denaturiran alkohol).  oziroma etanol, ki pač ima v kozmetiki svojo funkcijo, vendar pa jo izsušuje,  zaradi česar se koža, ko izgublja vlago, začne luščiti in sčasoma lahko postane iritirana oziroma vneta. Teh alkoholov ne gre mešat z maščobnimi alkohol, kot so stearil, cetearil in pogosto viden cetil, cetilni alkohol. Te alkoholi opravljajo vlogo stabilizatorjev in služijo kot emolienti in niso škodljivi za kožo.

Zdaj, če govorimo samo o slabih alkoholih, mirne duše priznam, da pri njih velja enako, kot pri parfumih. Če je možno, se jim ognem, vendar pa uporabljam kar nekaj izdelkov, v katerih je alkohol denat visoko, pa je moja koža kljub temu z njimi zelo zadovoljna. Dva od teh sem potegnila ven, in sicer Vitamin C piling od The Body Shop in Drops of Youth serum od iste znamke. Oba ima moja koža zelo rada, Drops of Youth uporabljam že drugo stekleničko in pač v primeru, da je moja koža z izdelkom zadovoljna, dejstvo o vsebnosti slabega alkohola ignoriram. Je pa ta moj odnos posledica tega, da nekih pravih težav s kožo z izjemo melazme pravzaprav nimam, zato sem posledično tudi manj “previdna”. Vsekakor pa bi na splošno tudi sama uporabo izdelkov, ki so alkoholne bombe, odsvetovala.

NAJLJUBŠA SESTAVINA in NAJLJUBŠI ANTI-AGEING TRETMA

skincare tag Add Actives Tetraforce 2

Najljubša sestavina je v veliki meri odvisna od tega, kaj me v tistem trenutku pesti. Če pa pogledam po svoji kopalnici in razmislim, po čem najpogosteje posežem, so to vsekakor izdelki z vitaminom C v taki ali drugačni obliki. Izdelki z vitaminom C, s tem mislim DOBRE izdelke z vitaminom C vsebujejo kopico antioksidantov, ki kožo ščitijo pred zunanjimi vplivi, hkrati pa vplivajo tudi na produkcijo kolagena, kar pripomore k zmanjšanjem pojavljanju gubic.

Moj najljubši vitamin C je vsekakor Tetraforce, ki vsebuje najbolj stabilno obliko vitamina C in kup naravnih antioksidantov. Upočasnjuje fotostaranje, posvetli hiperpigmentacije, tudi tiste postinflamatorne, ki jih poznamo tiste, ki ne znamo reči ne stiskanju mozoljčkov. Obenem, kot sem že omenila, zavira pojav staranja na koži, in čeprav moja koža ni ravno nagnjena k zgodnjim znakom staranja, je vsekakor bolje preprečiti kot zdraviti, sploh, ker imam tudi nekaj slabih navad, ki procese staranja pospešujejo.

Skratka, vitamin C je taka all-around dobra sestavina in nepogrešljiva v moji vsakodnevni rutini.

KEMIČNI ALI MEHANSKI PILINGI

skincare tag GlamGlow

Pri telesu nisem prav zelo izbirčna in brez težav posežem po mehanskih pilingih, sploh sem pristranska do kavnih in pa tistih od The Body Shop, ki imajo “umetne” kroglice in so brez ostrih robov. Pri obrazu pa se že kar nekaj let odločam izključno za kemične pilinge, ki res odstranijo samo odmrle celice in ne poškodujejo globjih plasti kože. Zelo všeč so mi tudi tisti v obliki maske, recimo GlamGlow Supermud maska bi rekla, da na tem področju opravi kar nekaj dobrega dela. Sicer pa sta moja najljubša pilinga Elemis Enzyme Papaya piling, ki ga trenuno žal nimam, saj sem ga nekaj tednov nazaj vrgla stran, ker mu je potekel rok, in pa The Body Shop piling z vitaminom C.  Kot rečeno tudi ta vsebuje alkohol denat čisto pri vrhu sestavin, ampak tudi pri tem pogledam stran, ker dobro opravi svoje delo, itak pa na obrazu ne ostane dolgo. Nenazadnje pa je treba v tej kategoriji omeniti še Afrodita Professional encimski piling, s katerim je sicer nekaj packanja, a je zelo učinkovit.

BOTOX IN FILERJI DA/NE

Tu je moje mišljenje povsem enostavno: live and let live. Jaz zaenkrat ne čutim ne po enem, ne po drugem nobene potrebe. Glede na moj tip obraza je bolj verjetno, da se bom prej odločila za fillerje, kot za botoks, ker kakšnih prav izrazitih gub še nimam, glede na to, kako je še v pozni starosti izgledala moja babica, po kateri sem podedovala svoje obrazne poteze, pa tudi ni verjetno, da bom kdaj imela prav izrazite. Ampak – nikoli ne reči nikoli, v kolikor bi se mi zdelo, da bi se v svoji koži bolje počutila, bi se odločila za enega, drugega ali oba od posegov.

TRETINOIN ALI RETINOL

Hm… če bi morala izbrati, bi verjetno izbrala retinol, ampak potenten, zaresen retinol, ne tistega od The Ordinary. Tretinoin (Airol) sem letos pozimi uporabljala nekaj mesecev, pa nisem opazila nobene bistvene razlike razen luščenja. Razumem, da gre pri tretinoinih za tek na dolge proge, vendar za to trenutno nimam potrpljenja. Po drugi strani pri retinolu pa jo opazim praktično takoj, predvsem pri hiperpigmentacijah. Nisem pa v tem trenutku die hard fan ne enega, ne drugega.

Iskrene čestitke, če si se prebila do konca tega zapisa. Sama sem med brskanjem po kopalnici našla kar nekaj izdelkov, na katere sem malo pozabila, pa si zaslužijo svojo oceno, hkrati pa mi je bilo v užitek po dolgem času spisati eno res dolgo oceno.

Hvala, da si z mano. Do naslednjič, ostani čudovita!